3 gece 4 gün süren Kuzey Ege-Güney Marmara gezimin ilk gününde Balıkesir,Edremit’te yer alan Sütüven Şelalesi ve efsanesiyle filmlere de konu olan Hasan Boğuldu Göleti’ni gezdim.

hasan boğuldu hikayesi

Burası Kaz Dağları’nda yer alıyor, İstanbul’dan gelindiğinde Akçay’ı geçerken Kızılkeçili Köyü yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz.

Şelale ve Gölet, Milli Park olarak geçiyor. Girişte kişi başı 7 liralık ücret alınıyor. Etraftaki ziyaretçiler göletin yolunun engebeli olması, merdiven eksiği gibi nedenlerle hizmetin yetersiz olduğunu ve ücretin doğru değerlendirilmediğini düşünüyordu.

Her neyse, giriş yaptıktan sonra karşımıza hemen Şelale çıkıyor. Şelalenin suyunun 17 metreden aşağı aktığı söylenmekte. Gittiğimizde de yaz mevsimi olmasına rağmen şelalenin ağzında 2-3 metre derinliğinde su vardı. Şelalenin döküldüğü yerde yüzmek güzel bir fikir olabilir. Su gerçekten BUZZZ gibiydi.

Buz gibi Su

Şelaleyi gördükten sonra Gölete gitmek için biraz yürümek gerekiyor. Bu yol üzerinde cafeler, çay bahçeleri, restoranlar ve köylü kadınların işlettiği yöresel ürünlerin satıldığı bir pazar bulunuyor. Burada yöreye özgü, genelde Kaz Dağları’nda yetişen dağ kekiği, nane, süt reçeli, karadut suyu, nektarin, damla sakızı denenebilir.

Yöresel ürünler

Pazar yerini geçtikten sonra biraz yürüyünce Hasan Boğuldu Göleti’nin kaynağına ulaşılıyor. Burası Şelaleyi de beslediği için su miktarı bakımından zengindi hatta daha da derindi. Bu bölgede yüzmek biraz tehlikeli olabilir, ayaklarımın yere değmediğini söyleyebilirim.

Kaz Dağları Milli Parkı, son yıllarda önemi çok artan turistik bir yer oldu. Hafta sonları bölge halkının temiz hava, bol oksijen için sıkça geldiği bir yer olmuş. Hafta içi de başta İstanbul olmak üzere çevredeki şehirlerden gelen turistlerle bahar aylarından itibaren çok kalabalık olan bir yer. Araba ile girişte park yeri bulmak çok büyük bir sorun. Öğle saatlerine kalmadan park yeri doluyor ve arabalar çok dar olan yolun kenarına park edilmek zorunda kalıyor. Bu sorunun kısa sürede çözülmesini umuyorum.

Şelalenin döküldüğü yerde yüzülebilir

Son olarak restoranların olduğu bölümde mangalcılar için yer ayrılmış. Burası bence piknik alanı olarak kullanılacaksa da mangala izin verilmemeli. Temiz hava almak, ormanın tadını almak için gidilen yerde mangal dumanı solumak hoş bir durum değil.