İzmir’e 45-50 dakika uzaklıkta bulunan, turistlerin ve günübirlikçilerin çok tercih ettiği şu ana kadar diğer turistik bölgeler kadar bozulmamış bir yerdi Gümüldür. Özellikle İzmirlilerin haftasonu kaçamakları için geldikleri, dönüş yolunda trafiğe yakalandıkları bir yer olarak söylesem abartmış olmam.
Gümüldür’de denize girmek biraz değişik. Değişik gelmesinin sebebi denizde 10-15 adımdan sonra bir anda derinliğin 2 metreye ulaşmasıyla afallamanız, suyunun tuzlu olması (Akdeniz’den fazla tuzlu değil.) ve çoğunlukla rüzgarın esmesiyle suyun soğuk olması. Ege’ye yazın gelip de soğuktan bahsetmek biraz abes gelebilir ancak denizde fazla kalınca üşümekten titrediğimi bilirim.
Sahilde Sisam Adası’nı kolaylıkla görebilirsiniz. Buna ek olarak Atatürk’ün portresine benzeyen bir adaya Atatürk adası isminin verildiğini ve gerçekten kafamızı sağa yatırdığımızda ona benzediğini gördük.
Atatürk portresine benzeyen ada
Gümüldür, Kuşadası kadar betonlaşmamış; insanların belirli bir seviyede olduğu şirin bir tatil kasabası olarak aklımda yer edindi. Burası Efes’e yaklaşık yarım saat uzaklıkta( 40 liralık giriş ücretini vermeyi düşünen varsa muhteşem virajlı sahil yolunu kullanıp görebilir.)
Gümüldür’de hem devlet kurum ve kuruluşlarının sosyal tesisleri ile eğitim kamplar hem de çadırcıların için orman kampı bulunuyor. Ürkmez mevkinde bulunan denize sıfır çadır alanında güzel bir deneyim yaşayabilir; güneşin doğuşunu izleyebilirsiniz.
Akşam kurulan çarşı Gümüldür’de akşamları zaman geçirmenin tek yolu diyebilirim. Sessiz sakin bir bölge olduğu ve gündüzleri çok sıcak olduğu için ikindi vaktine kadar denize girmekten başka seçeneğiniz olmuyor. Akşam da aileniz veya arkadaşlarınızla pazarı dolaşabilir, uygun fiyatlı hediyelikler alabilirsiniz.
Başka bir şehir dışı gezim olan Edirne yazım için tıklayabilirsiniz.
2 thoughts on “Kuşadası kadar bozulmamış sakin yer: Gümüldür”
Comments are closed.