Yazıma öncelikle tatilini yurt dışında geçirmek isteyen insanların sorun yaşamamaları, keyifli bir seyahat yapmaları için hangi tercihi yapmaları gerektiğini eksileri ve artılarıyla objektif olarak anlatacağımı, kişisel tecrübelerimden yola çıkarak görüşlerimi paylaşacağımı belirterek giriş yapmak istiyorum.

Yurt dışına çıkmak benim gibi çoğu insanda bir telaşa neden oluyor. Bu kaygıya yeni bir kültürle karşılaşmak, gidilen yerin diline hakim olmamak gibi durumlar neden oluyor. Merak etmeyin yalnız değilsiniz ben de yurt dışına ilk kez çıktığımda insanlarla nasıl iletişim kuracağımı, nasıl yemek sipariş edeceğimi, nereden otobüse, uçağa bineceğimi düşünerek telaşa kapıldım. Ancak gittiğiniz ülkeye ulaştığınızda kimsenin sizi üzmek,kırmak istemediğini, genelde turistlere iyi davrandıklarını gördüğümde epey rahatladım.

 

 

Tur ile mi bireysel mi gitmek daha rahatlatıcı?

Benim kendi tecrübelerime göre ilk kez çıkılıyorsa ve telaşlanılıyorsa kesinlikle alanında uzman bir Tur şirketi ve deneyimli bir rehber ile gezimizi yapmamız gerekiyor. Çünkü rehber gezmemiz gereken yerleri, makul fiyatlarda yemek yenilebilecek mekanları bize gösteriyor elbette onun dediği yer ile bağlı değiliz; uyum sorunu aştıktan sonra ara sokaklara dalıp istediğimiz yerde rahatlıkla yemeğimizi yiyebiliriz.

İkinci olarak tarihi, turistik bir gezi yapıyorsak elbette görmemiz gereken yerler olacaktır. Bu yerleri bireysel olarak elimizde harita ile hiç bilmediğimiz bir yerde aramak inanın bana çok zor oluyor. Düşünün çoğu insan daha İstanbul’da elinde telefon, navigasyon gideceği yere makul sürelerde ulaşamıyor; hiç gidilmemiş bir yerde aralarında hayli mesafe bulunan turistik yerleri tek başımıza bulmak fazla zorlayıcı olabiliyor.

Başka bir etken ise pasaport, vize işlemlerini aracı şirketlerle yapmak vize alma ihtimalimizi artırırken hata yapma olasılığımız azalıyor. Elbette kimse aracılık ücretini vermek zorunda değil; zamanı, gücü olan herkes kendisi konsolosluklara gerekli belgeleri teslim edip rahatlıkla ve daha az para ödeyerek vizesini alabilir.

 

 

Bence en önemli sebeplerden birisi ise gümrük kapılarında rehberin bir sorun yaşamadan sınır geçişlerini halledebilmesidir. Bu konuyu çok önemsememin bir nedeni var. Çünkü sınır kapılarındaki polislerin sorgusuz, sualsiz sırf belgelerinize bakarak sizi ülkeye sokmama hakkı var bu durum çok nadir olsa da bireysel gittiğimizde her zaman büyük bir potansiyel oluşturuyor.

 

Gitmeyi düşündüğünüz şehirlerdeki konaklama önerileri için tıklayınız.

 

Gelelim bireysel gitmenin olumlu yönlerine; öncelikle her şey bize ait: Zaman, kalınmak istenen otel, yapılacak masraf, gezilecek yerler… Kontrol bizim elimizde ancak ilk kez gittiğimizde çoğu zaman acemi olduğumuz için bazı hatalar yapabiliyoruz. Örneğin daha önce araştırmadıysak yemeğe haddinden fazla para veriyor, otellere sırf daha çok yıldızı var diye gereğinden fazla ödüyor, muhakkak gezilmesi gereken yerleri atlıyoruz. Böyle bir tatil planı yapan insanların çok sakin olması gerekir, çünkü bilinmedik bir yerde sadece kendimizle veya arkadaşımızlayızdır.

Bireysel gitmenin belki de şu dönemde en büyük faydası ise tur ile gitmekten genellikle daha ucuza gelmesidir. Eğer bir daha aynı ülkeye gelinmeyecekse ve az zamanda çok yer görülmek isteniyorsa Tur, yok ben nasılsa daha çok gezeceğim ne kadar çok yer görsem benim için iyi deniyor ve rahat yaşanmak isteniyorsa kesinlikle Bireysel gitmenizi öneririm.

2 thoughts on “Yurt dışına ilk kez ”turla” mı gidilir ”bireysel” mi?

Comments are closed.