Tarihi renkli cumbalı evleri, İstanbul’un belki de son kalan bostanı ile Kuzguncuk Boğaz kıyısında gezilmesi için önereceğim yerlerin başında geliyor. İstanbul’da kalan son mahalle kültürünü görebileceğiniz, otantik sokaklarda gezebileceğiniz bir yer burası. İstanbul’un pek çok yeri gibi amansız yokuşları arşınlayıp boğaza tepeden bakmak isteyenlerin gelmesi gereken bir yer Kuzguncuk.


 

 

Kuzguncuk boğazın Anadolu yakasında benim gitmekten en çok hoşlandığım semt. Çünkü ne Çengelköy kadar yapay, ne de Kandilli, Kanlıca gibi kalabalık… Burası kahvehanelerinde hala yaşlı insanların beraber sohbet ettiği, esnafın diğer yerler kadar bozulmadığı bir yer. Burayı gezginler, fotoğrafçılar, girişimciler daha çok ziyaret ediyorlar benim görebildiğim kadarıyla.


Kuzguncuk Türk sineması ve dizi sektörü için de önemli bir yerde. Perran Kutman’ın Perihan Abla karakterine ithafen ve dizinin çekildiği sokak olduğu için burada Perihan Abla Sokağı bulunuyor. 2000 lerin başında Türkiye’yi kasıp kavuran Ekmek Teknesi adlı dizi de burada çekilmiş. Ekmek Teknesi ise şu anda galiba lokanta olarak hizmet veriyor ancak hatıralar yaşatılmaya çalışılmış.

 

 

Kuzguncuk’un Balat gibi bir diğer özelliği de renkli cumbalı evleridir. Bu evler neredeyse her sokakta bulunuyor ve her daim önünde fotoğraf çektirenler oluyor. Sıra sıra evler arnavut kaldırımlı sokaklarda ziyaretçilerini bekliyor desek yanlış olmaz.


 

cumbalı evler

 

Burası eski bir semt olduğu için burada 3 büyük dinin mensupları uzun yıllar beraber yaşamışlar. Birbirlerine yakın kilise, sinagog, cami görmek olağan bir durum. Sahil yolu üstünde Kuzguncuk Camii, İcadiye Caddesi üzerinde Rum Ortodoks Kilisesi, kilisenin biraz ilerisinde Kuzguncuk Muhtarlığı’nın yanında Kuzguncuk Sinagogu’nu ziyaret edebilirsiniz.

 

sinagog

Diğer İstanbul yazılarım için tıklayınız.

Kuzguncuk’ta benim yaklaşık 7 yıldır takip ettiğim Refika’nın Mutfağı- Yemek Okulu da bulunuyor. Yemek yapmaya, farklı tatlar denemeye merakınız varsa onlar da müsaitse o binayı ziyaret edebilirsiniz.

Ve gelelim Kuzguncuk’un alamet-i farikasına: Kuzguncuk Bostanı. Bu bostan halka açık bir doğa parkı olarak yaşamına devam ediyor. Bir tarafında çalışan insanlar sebze, meyve yetiştiriyor. Diğer tarafında çeşitli etkinlikler, aktiviteler için bölümler bulunuyor. Hem çocuk hem yetişkinler burada güzel vakit geçirebilirler. Kuzguncuk’ta hem boğaz havası hem de yeşillikler içinde zaman geçirmek gerçekten çok hoş bir durum. Bostan’da yetişen bitkileri gözlemleyebilir, oturulacak alanlarda çayınızı içebilir, tatlılarınız yiyebilir, içindeki yürüyüş alanlarında doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

 

bostandaki park
bostandaki kabak