⊗Yurt dışına çıkıyorsanız yurt dışı çıkış harcınızı (15 lira) önceden yatırmalısınız.

 

fotoğraf sahibi: yoldaolmak.com

Galiba sadece Türkiye’de olan bir uygulama olan yurt dışı çıkış harcı yurt dışına çıkan neredeyse herkes için yatırılması gereken bir ücret. Bu harcı havalimanında tam uçağa binmeden de yatırabilirsiniz ancak genellikle çok sıra oluyor ve bence riskli de bir iş. En iyi gitmeden Türkiye’deki bankalara yatırıp dekontu yanınızda taşımanız. Bu ödemeyi Vakıfbank, ,Ziraat Bankası, İş Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Şekerbank, Finansbank, Denizbank, Albaraka Türk Katılım Bankası’na yapabilirsiniz.

Bu harcı internetten de yatırabilirsiniz ama ödeme belgesini yazdırıp yanınızda taşımanız gerekiyor.

Bu harçtan muaf olan bir iki gruptan bahsetmek gerekirse; 7 yaşını doldurmamış çocuklar, çifte pasaportlu olup diğer pasaportuyla çıkış yapanlar, yurt dışında oturum izni olanlar bu 15 lirayı ödemek zorunda değiller.

⊗Yurt dışı gezisi ise pasaport ve vize durumları kontrol edilmeli.

 

schengen vizesi

 

Avrupa ülkelerine bir gezi planlıyorsanız ve bordo pasaportunuz varsa Schengen vizesi almanız gerekiyor. Bu vizenin ücreti 60 euro ve Türkiye’de sicili bozuk olmayan biraz da maddi durumu iyi olan herkes kolaylıkla prosedürü takip ederek bu vizeyi alabiliyor.

Bazı Balkan ülkeleri (Makedonya, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan) Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Bu ülkelerde hayat standartları da ülkemize göre biraz düşük olduğu için çok zorluk çekmeden gezebilirsiniz.

Yeşil pasaportunuz varsa Avrupa ülkelerini geziyorsanız İngiltere hariç Schengen vizesine ihtiyacınız yok. Her ülkeye serbestçe girebilir, pasaport kontrolü yapılıyorsa da fazla uğraşmadan geçebilirsiniz (bordo pasaportlular gümrüklerde daha çok bekletiliyor.)

⊗Yurt içinde araba ile seyahat ediyorsanız navigasyonsuz yola çıkmayın.

Her ne kadar önceden gidilecek yolları planlasanız da her an bir kaza, yol çalışması ile karşı karşıya kalabilir; gideceğiniz yere geç kalabilirsiniz. Bu geç kalmayı minimize etmek için navigasyon en büyük yardımcınız olacak.

Deniz kenarı bir yere gidiyor ve biraz da zamanınız varsa eşsiz manzaralı yolları bulmak için navigasyonu kullanabilirsiniz. Seferihisar – Kuşadası yolunu örnek vermem gerekirse biraz tehlikeli olsa da hem deniz hem orman manzarası eşliğinde güzel bir zaman geçirebilirsiniz.

Yurt dışı ile ilgili bilgiler için tıklayınız.