İki bölüm olarak planladığım Kosova ve Makedonya Gezi Planı yazısının ikinci bölümünde bu ülkeler özelindeki planımdan bahsedeceğim. Kişi sayısının kaç olması gerektiği, masrafları düşürmek için yapacaklarım bu yazımın ana teması olacak.

Benim gibi gençken geziyorsanız yanınızda bir arkadaş olsun istiyorsunuz. Gezilen yerler hakkında fikir alışverişi yapmak, yolda sıkılmamak, masrafları azaltmak için birden çok kişiyle gezmek gerekiyor. Birbirinizi hem koruyor hem de birbirinize yoldaşlık ediyorsunuz bu da geziyi daha çekici ve eğlenceli hale getiriyor.

Grup olarak seyahat ederken 3-4 yıldızlı oteller yerine genelde gençlerin kaldığı hostellerde kalarak hem masrafları azaltır hem de farklı insanlarla tanışabiliriz. Bu deneyim bana hem sonraki gezilerimde hem de Türkiye’ye döndüğümde bir fark katacaktır. Özgüven, empati yeteneği, iletişim becerisi gibi artıları olacaktır. Önceki İtalya gezimde taksicilerle, satıcılarla, garsonlarla konuşarak hem sorun çözme yeteneğimi pekiştirdim hem de onlarla başka bir dilde konuşarak yabancı dilde pratik yapmış oldum.

Yaptığım araştırmalarda gideceğim bu Balkan ülkelerinde fiyatların gelişmiş diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşük olduğunu öğrendim. Fiyatlar ne kadar düşükse benim gibi gezginler o kadar fazla yer görebilir. Önceden yapacağım bütçe ile seyahatimdeki harcamalarımı kontrol edeceğim ve makul bir bütçe ile nasıl iki tane ülke gezilebileceğini deneyimleyeceğim.

Ben en büyük harcama kalemlerinden biri olan ulaşımı yani uçak bileti ücretini düşürmek için otobüs ile gitmeyi düşünüyorum. Çünkü şu anda Kosova’ya gidiş dönüş uçak bileti 150 eurodan başlıyor ve otele girmem gereken saat ile paralel değil yani otele girmem için beklemem gerekiyor. Buna karşılık Kosova’ya otobüs ile gidersem gidiş dönüş sadece 60 euro ödeyeceğim. Arada inanılmaz bir fark var. Bu 90 euroluk fark ile sevdiklerime Balkan hatırası hediyelikler alabilirim ya da diğer seyahatim için biriktirebilirim. Gereksiz harcanan her para başka bir seyahatimin ertelenmesine sebep olabilir. Bu yüzden en makul ulaşım aracı olan otobüsü kullanarak arkadaşlarım ile birlikte gitmek en doğru tercih olacaktır.

Tercih edeceğim otobüs firmasını görmek için tıklayınız.

 

Gezi planı yaparken şehir içi ulaşım da büyük önem arz ediyor. Ülkemizdeki gibi diğer Balkan ülkelerinde de taksicilerin sicili pek temiz değil. Hava alanı veya otobüs garından şehir merkezine taksimetre açmadan götürmeye çalıştıklarını gördüm. Bu sorunu da aşmak için şehir içi otobüslerini kullanarak merkeze ulaşmayı hedefliyorum.

Gitmeyi düşündüğüm Makedonya ile Kosova tarihi ve doğal güzellikler bakımından çok zengin durumda. Osmanlı’dan kalan eserleri, Türk kültürüne ait simgeleri, hala bozulmamış göl, kanyon, orman gibi yerleri düşünerek gitmek için sabırsızlanıyorum. Gezimi yapınca bu bölümde anlattığım bölgelerin daha detaylı izlenimlerimi yazı olarak paylaşmaya devam edeceğim. Bu bölümde gitmeden önceki planlamamı, yapmam ve yapmamam gerekenleri anlattım.

 

Bu gezi planının ilk bölümüne dönmek için tıklayınız.