Bu sene Kadıköy’de 18. si düzenlenen Gaziantep Günleri Festivali’ndeyim. Gaziantep ‘in dillere destan çeşit çeşit yiyecekleri bu festivalde İstanbullulara tanıtılıyor. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Gaziantep, İstanbul’daki festivalde de kalabalık. Kültür ve yiyecek meraklıları buradaki yiyeceklerin hem tadına bakıyor hem de yiyecekler hakkında usta şeflerden bilgi alıyorlar.

 

özgürlük parkı girişi

Gaziantep diyince aklımıza baklava, katmer ve kebap çeşitleri geliyor. Bu mükemmel yiyecekler festivaldeki stantlarda sergileniyor. Usta aşçıların geleneksel yöntemlerle yaptıkları yiyecekler gelen ziyaretçileri bekliyor. Bu güzel yiyeceklerin tadına bakmak isteyenler istedikleri stanttan ücretini ödeyerek bu yiyecekleri deneyebiliyorlar. Bir sürü çeşit olduğu için size tavsiyem önce festival alanının tamamını gezmeniz. Alanı gezmeyi bitirdikten sonra gözünüze kestirdiğiniz bölümden yiyeceklerinizi almanız.

Birçok yiyecek çeşidi var demişsek bunlardan bazılarını saymazsak olmaz. Antep katmeri, patlıcanlı – domatesli kebap, baklava, kuru patlıcan ve biber dolması, içli köfte, yuvalama, mumbar, çiğ köfte, nohut dürüm, kelle paça ilk aklıma gelip de sayabildiklerim. Herkesin sevebileceği çeşitler mevcut diyebilirim.

 

tatlı çeşitleri

Sadece yemek değil biraz da kültür – sanat istiyorum diyorsanız geleneksel Gaziantep şarkıları, türküleri de bu fetivalde mevcut. Festival alanında Türk Sanat Müziği eserleri Gaziantepli sanatçılar tarafından söyleniyor ve keyifli dakikalar geçiriyorsunuz.

Gaziantep festivalinde yöresel köy ürünleri de bulunuyor. Özellikle köy salçası, yerel halkın deyimiyle kuruluk bu ürünlerden en dikkat çekenleri. Siz de buradan bu malzemeleri satın alarak kendi evinizde ustaların yaptığı yemeklerin tadına yakın yemekler yapabilirsiniz.

 

ev yapımı salçalar

Festival alanında unutmadan söylemem gerekiyor ufak tefek eğlenceler de mevcut. Örnek olarak en hızlı baklava ve kebap yeme yarışmasını verebilirim. Bu yarışmalarda yarışanları izlemek keyifli olsa da yarışmacıların durumunun zor olduğunu belirtmek isterim.

Antep katmerine ayrı bir parantez açmak istiyorum. Havasından mı suyundan mı yoksa kullanılan malzemelerden mi bilmiyorum ama İstanbul’da yapılan katmer beni pek tatmin etmedi. Kaymak, antep fıstığı ve şekerin incecik hamura koyulması hazırlanan bu tatlı galiba sıcak havada insanı çok boğuyor. Gaziantep’te kahvaltıda süt ile yenen bu yiyecek benim pek hoşuma gitmedi ama daha önce tadına bakmayanların bir kez denemesini öneririm.

 

antep katmeri

Gaziantep mutfağı festivali gibi yiyecek ve kültür – sanat festivallerini gezdikçe sitemde paylaşacağım.

Diğer keşifler için tıklayınız.