Bulgaristan uzun bir Komünist rejim iktidarından sonra günümüzde liberalleşmeye çalışan Doğu Avrupa ülkelerinden birisi. Sofya ‘yı gezerken o dönemde yapılan bitişik nizam, sade yapılı evleri görerek o anları kafamızda canlandırmaya çalışıyoruz. Bu kadar yakınımızda Sovyetler himayesinde bir ülke ile beraber yaşamak acaba nasıldı diye sormadan edemiyoruz.

Sofya’yı gezerken modernleşme çabalarını ve yabancı yatırımcı çekme çabalarına şahit oluyoruz. Otoyol kenarlarında yeni yapılan AVM’ler, yükselen konut projeleri bize biraz Türkiye’yi de hatırlatıyor.

Sofya merkeze ulaştığımızda şehrin simgesi olan Aleksander Nevsky Katedrali’ni , dışarıda neredeyse hiçbir korumanın olmadığı cumhurbaşkanlığı binasını, ismine yaraşır Aya Sofya Kilisesi’ni geziyoruz. Şehir tam bir Ortodoks şehri denilebilir, birçok kilise,katedral,Slav ırkını çağrıştıran önemli heykeller, yapılar barındırıyor.

 

                                             alexander nevsky katedrali

Sofya’da Türk etkisi yok değil, eskiden daha çoktu Batı Trakya’daki Türkler sayesinde. Ancak hükümetin uyguladığı sindirme politikası ile Türk nüfusu Bulgaristan’da önemli derecede azaldı. Yine de Sofya’da Banya Başı Camii, Türk restoranları görülebilir.

Sofya’nın bizim İstiklal,Bağdat caddesi diyebileceğimiz bir caddesi var: Vitosha caddesi. Burada sıra sıra restoranlar, cafeler, giyim mağazaları var. Bulgaristan diğer gelişmiş Avrupa ülkeleri kadar pahalı değil ve kendilerine ait para birimleri var:Leva. 1 Euro yaklaşık 2 leva ediyor ve alışverişiniz biraz daha indirimli hale geliyor. Vitosha Caddesi üzerinde uygun fiyatlı yemek yiyebilir ya da Banya Başı Camii etrafına yürüyebilir orada biraz daha uygun fiyatla yemek yiyebilirsiniz. Benim yediğim yerde fiyatlar 7 levadan başlıyordu, isteğe göre fiyatlar artıyordu.

 

                                                      vitosha caddesi

Sofya hem ülkemize yakın olması ve uygun fiyatlı olması nedeniyle eğer Schengen’iniz varsa 1-2 gün olarak gezilebilecek bir şehir. Şehirde lüks otellerden tutun, samimi hostellere kadar her türlü konaklama imkanı bulunmaktadır. Sofya kış hariç her zaman ziyaret edilebilir çünkü Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının bence 2 kaynağından birisi (diğeri Romanya) . Sofya’yı gezerken Batı Avrupa havası beklemek doğru olmaz, burayı bir Türkiye komşusu olarak düşünmeli, ona göre seyahat programı yapmalısınız. Gerek yaşam şekilleri gerek insanların ekonomik durumu gerekse de şehrin silueti henüz tam anlamıyla modernleşememiş bir ülke olduğunu düşündürttü bana. Örneğin kullanılan otobüslerin eski olması, enteresan metro hatlarına sahip olması Sofya’nın biraz daha gelişmeye ihtiyacı olduğunu düşündürttü bana.

 

                                                                                  banyabaşı cami

 

Diğer komşumuz Selanik gezim için tıklayınız.