Belgrad ve Sırbistan Avrupa Birliği’nde olmadığı için kendine has özelliklerini korumayı başarmış olan bir şehir. Örneğin euro yerine Sırp dinarı var ve para euronun yaklaşık 100’de 1i. Enteresan özellikleri olan, Yugoslavya etkisini fazlasıyla üstünde taşıyan bir yer. Hayatın ucuz olduğu, insanların benim görebildiğim kadarıyla ufak şeylerden mutlu olabildiği şirin bir yer.

Slavia ve Knez Mihailova Meydanı turistlerin gezdikleri, fotoğraf çektirdikleri yerlerden. Belgrad’da Türk etkisi ve Türkiye Devletinin yatırımlarını görmek mümkün. Örneğin Simit Sarayı ve Halkbank’ın gayet büyük binaları, şubeleri bulunuyor burada. Son dönemlerde Türk vatandaşları artan euro kuru yüzünden gözlerini daha ucuz olan Belgrad ‘a diktiler ve şehirde bir Türk farkındalığı oluşturdular.

 

barlar sokağı skadarlija

Belgrad’a gelip de uğranılmadan dönülmemesi gereken yer olarak şu anda ”barlar sokağı” olarak tanımlayabileceğimiz Skadarlija öne çıkıyor.2 taraflı olarak 30-40 barın, pubın, gece kulübünün olduğu bu sokak herkese uygun alternatifler sunuyor. İsteyen ufak arkadaş grubuyla pubda yavaşça, sohbet ede ede içkisini içiyor; sabaha kadar eğlenmek isteyen gece kulübüne gidip rahatlıyor kimi de barda sakince takılıyor. Bunların hiçbirini yapmak istemeyenlerin de bir kez bu sokaktan özellikle akşam 8’den sonra geçmesi, insanların nasıl rahatça takıldıklarını görmelerini öneririm.

 

pembe taksi

 

Belgrad’da taksi sistemi bizim bildiğimizden çok farklı.1 den çok çeşit var ve hepsinin fiyatı birbirinden farklı. Benim size önerim 5 dakika fazla bekleyin ama pembe (pink) taksiye binin. Çünkü burada taksimetreyi rahatça kontrol edebilir, aracın önündeki navigasyondan yola bakıp şoför yolu uzatıyor mu diye endişelenmezsiniz. Pembenin yanında mavi, yeşil gibi seçenekler de var bunların hem taksimetre açış ücreti farklı hem de beklenmedik meblağlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin biz 5 kilometre yola 500 dinar yani yaklaşık 5 euro verdik ve şoför tamamen gitmesi gereken yoldan gitti. Şoförlere bahşiş vermeyi ihmal etmeyin 10-20 dinar nasılsa euro bozdurunca tomarla para geri alacaksınız dinar olarak ve şoförler inanılmaz mutlu oluyorlar; çünkü hayat gerçekten çok sade ve halkın elinde komünist eğilim hala devam ettiği için para yok.

 

Diğer yurt dışı geziler için tıklayınız.