Dünya borsaları ekonomik kriz zamanlarında genellikle sert düşüşler yaşamaktadır. Bunun nedeni yatırımcıların riskli piyasalardan çekilip güvenli liman olarak tabir edilen altın, Amerikan tahvilleri gibi yatırım araçlarına yönelmeleridir. Bu yüzden borsadaki hisse senetleri büyük yıkıma uğrar ve sonuç olarak borsalar kriz zamanlarında düşerler.


Kriz anlarında borsaların düşme sebepleri

Borsalarda işlem gören hisse senetleri reel sektörde üreten, çalışan şirketlerle ilgilidir. kriz anlarında şirketler genellikle zarar ederler ve borsada değerleri düşer. Bunun en önemli nedenlerinden biri yatırımcıları yatırım yapmaktan, risk almaktan vazgeçip paralarını nakit olarak değerlendirmek istemeleridir. Borsadan paralar çekildiği anda hem şirketlerin değerleri hem borsa endeksleri düşer. Krizde yatırım yapmaktan korkan yatırımcılar paradan daha değerli gördükleri ve ellerinde tutabilecekleri altına yönelirler. Altın uzun yıllardır kriz ve savaş zamanlarında aranan yatırım aracı olmaktadır. Altına yönelim arttıkça hem altının değeri spekülatif olarak artmakta hem de hisse senetlerinin değeri hak etmedikleri ölçüde değersizleşmektedir.


Kriz anlarında borsalar genel olarak düşseler de şirket bazında önceden anlam verilemeyen anormal yükselişler de görülmektedir. Bu hareketin anlamı ise krizden çıkıldıktan sonra o şirketin kendini çabucak toparlayacak olması ve herkesin korktuğu alanlarda yatırım yapacak olmasıdır. Böyle şirketleri yakalayabilen yatırımcı sayısı az olduğu için borsalar uzun süre yükselişe geçememektedir.


2007-2008 Amerikan bankacılık krizi zamanında tüm dünya borsaları sert düşüşler yaşadı ve devletlerin ekonomileri küçüldü, yapısal sorunlar oluştu. Dünya bu krizden Amerikan Merkez Bankası’nın faizsiz olarak dünyaya para sağlamasıyla uzun sürede kurtuldu. Amerikan borsasında işlem gören Amerikan bankaları sert düşüşler yaşadığı için ve krizden kapitalizmin kendi kurallarıyla çıkılamayacağı için Amerikan devleti bu bankaları kurtardı ve kısa süreli bir rahatlama yaşandı.