2017 yılının tamamına bakıldığında bu yılda en çok kazandıran şirket spekülatif hareketlerle adından söz ettiren Yeşil Yatırım Holding oldu. Bu şirket yüzde 1850’ye varan bir yükseliş gösterdi ancak bu yükselişin şirketin büyümesiyle doğrudan ilişkili olmadığının bütün yatırımcılar farkında. Yeşil Yatırım Holding borsada hem düşük hacimlerde işlem görüyor hem de şirket hakkında çıkan haberlerden spekülasyon derecesinde etkileniyor ; bu da şirketin bir anda yükselip daha sonra sert düşüşler yaşamasına sebep oluyor.

       Yeşil Yatırım Holding 2017 yılında yüzde 500′ ün üzerinde yükseliş gösteren 4 hissede başı çekiyor. Bu şirketi Beyaz Filo, İzmir Fırça, Flap Kongre Toplantı şirketleri takip ediyor. Borsa yatırım uzmanlarının yorumlarına ve değerlendirmelerine bakıldığında bu hisseler için şunları söylemekteler: Bu 4 şirket de düşük hacimlerde işlem gördükleri için gelen haberlerden olması gerekenden fazla etkileniyor ve sert dalgalanmalar yaşıyorlar. Yani Yeşil Yatırım Holding’in yüzde 1850lik yükselişi bir anda gelen spekülatif bir haberle yüzde 500lük bir düşüş olarak değişebilir. Bu hisselere yatırım yapanlar hem çok dikkatli olmalı hem de kısa zamanda pozisyon alabilecek kapasitede olmalıdır.

      2017 yılında yüzde 150’nin üzerinde değer kazanan BIST 100 Hisselerine baktığımızda ise 12 hisse senedinin öne çıktığını görüyoruz. Yataş, Sasa, Banvit ilk üç sırada yer alan borsa şirketleri. Bu şirketleri mercek altına aldığımızda 2017 yılında üretimini artıran, dış finansman bulan şirketler olduklarını görüyoruz. Örneğin Yataş firması 2017 yılında mobilyacılık piyasasında yüzde 33lük bir büyüme yakalanması ile büyük performans gösterdi bu durum borsaya da yansıdı ve diğer hisselere nazaran sağlıklı bir yükseliş gösterdi. Sasa şirketi ise borsa istanbulda yüksek hacimde işlem gören bir şirket ve yatırımcıların dikkatle izlediği bir hisse senedi. Banvit ise 2017 yılında Breziyalı bir şirkete satılarak hem dış finansman buldu hem de Türkiye pazarında pazar payını yükseltti. Pazar payını yükseltmek için yeni yatırımlar yaparak yatırımcısına güven verdi ve yüzde 150nin üzerinde yükseldi.

       Genel olarak Borsa İstanbul’a bakıldığında ”savunma,sanayi ve ulaştırma” hisselerinin yükseliş hikayesi devam ediyor. Bu şirketler kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede yatırımcısına kaybettirmiyor. Bu şirketlerin başını Türkiye’nin gözbebeği olan Aselsan çekiyor. Türkiye’nin savunma yatırımlarını artırma hedefi bu şirketi hala değerli kılıyor. Orta ve uzun vadeli yatırımcı ise yeni uçaklar satın almayı planlayan Türk Hava Yolları hisselerine yöneliyor. Thy’nin sürekli yeni noktalara uçması ve hizmet standartlarını artırması yabancı yatırımcı çekmek için iyi nedenler olarak görülüyor.