Çukurova’nın bereketli topraklarına sahip Adana’dayım. Adana Kebabı, gece hayatı, sokak lezzetleri, Seyhan Nehri, Taş Köprü, dayanılmaz sıcaklarıyla tanınan Adana.
Gaziantep’ten Adana’ya gece yaptığım otobüs yolculuğu ile geldim. Burada hayat geceleri durmuyor özellikle yemek konusunda. Buranın en önemli gece ritüeli Ciğer Kebap ve Şırdan yemek. Ben de bu iki yiyeceği de tattım.
Adana Tarihi Büyüksaat çevresinde kurulan 4 5 ciğerci gece 2 gibi gelen misafirleri ağırlıyor. Ciğer ve yanında gelen envai çeşitteki Salata ile güzel bir Adana geleneği yaşayabilirsiniz. Ciğer fiyatları 20 ile 25 lira arasında değişiyor, yanındaki salatalar ücretsiz geliyor.
Ciğer yedikten sonraki hedefim ilk kez denediğim Şırdandı. Kuzunun 4 midesinden sonuncusu olan şırdanın tadı hafiften kokoreçe benziyor. İlk kez yiyecekler kesinlikle bol baharatlı yemeli, çeşni katılmadan yendiğinde beklediğimden daha ağır bir tat aldım. Baharat ekleyince tadı dengeleniyor ve sorunsuzca yiyebiliyorsunuz. Şırdanın adedinin fiyatı da 8 10 lira civarında.
Bunları yedikten sonra şehri biraz gezmeye çıktım. Taş Köprü, Sabancı Merkez Camii, Ulu Cami Adana’nın en önemli eserleri diyebilirim.
Nisan ayında gitmeme rağmen hava gerçekten çok sıcaktı. Size de önerim kesinlikle yaz aylarında buraları özellikle de Güneydoğu Anadolu’yu gezmemeniz. Bu bölgenin en gezilebilecek dönemi Bahar ayları. Ne çok sıcak ne çok soğuk, istediğiniz gibi yürüyerek kolayca gezebilirsiniz.
Sıcaktan bunalınca buranın en bilinen sokak lezzetlerinden Bici Bici’nin tadına baktım. Bu tatlının içinde şekersiz olarak su ile pişirilen nişasta, gül suyu, şerbet, buz ve pudra şekeri var. Geleneksel bir tatlı olduğu, sıcaktan kurtulmak için eski dönemlerde Toroslardan gelen buzlarla yapıldığını öğrendim. Bir kişi için büyük bir porsiyonun fiyatı 10 liraydı.
Son olarak Adana’nın en önemli lezzeti olan Kebaptan bahsedeyim. Zırhta çekilen kuzu kıyma kömür ateşinde pişirildi ve salata ile servis edildi. Lavaşa koyup yanındaki salatalarla yedim, tadı gerçekten İstanbul’da yediklerimden farklıydı aynı Gaziantep’te yediğim baklavalar gibi.
Adana’ya 1 gün ayırmıştım. Genel olarak yemeklere yoğunlaştığım bir gezi oldu. Şehir merkezi beklediğimden daha sakindi, turist yoğunluğu daha azdı.
1 thought on “Adana Gezilecek Yerler ve Lezzetler”
Comments are closed.
Hi
I was on your website gezideniz.com a couple of times and was wondering if you are a good fit for a strategic partnership where your business connections can earn you a great addition to your topline.
Best,
Mark Falton from https://TopWebDevelopmentAgency.com