Düzce iline bağlı, 35 kilometrelik sahil şeridine sahip, maviyle yeşilin buluştuğu yer Akçakoca. Dinlenmek için sakin ve güzel bir yer olmasına karşın denizi için aynı şeyi söyleyemeyiz. Denizi eğer Karadeniz için yaz gelmişse o zamanlarda rüzgara rağmen oldukça ılık ve neredeyse hiç yok derecede tuzluluğa sahip. Eğer biraz rüzgar varsa rüzgar ile birlikte su otları kıyıyı kaplayabilmekte ve rüzgarın kuvvetli olduğu zamanlarda dalgalar boyu geçebilmekte. Onun dışında insan faktörü işe karışmadığında gayet temiz . Bazı plajlarda -ki aslında çoğunda- denizin içinde iki adım attığınız an su boyunuzu geçebilmekte. Ne kadar iyi yüzülürse yüzülsün kıyıdan yüzmekte ve fazlaca dikkatli olunmalı.

Akçakoca’ya gitmeden önce hava durumuna bakmakta fayda var. Yağan yağmurların çok güçlü olmasından sebebiyetle sel olabilmektedir. Bu yüzden hazırlıklı ve planlı gidilmelidir.

AKÇAKOCA MERKEZ CAMİİ

Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapılmış olan Akçakoca Merkez Camii, kent meydanında bulunmaktadır. Çuhallı’da yerli bir fırıncı oraya gidebileceğimizi ve bu ayın sonuna kadar -Ağustos- festival olduğunu söyledi. Festival gündüz hareketli olmasa da gece insanların tercih ettiği, Merkez Camii’nin önündeki parkta yapılmakta. Şehir dışından gelmiş kimi normal, kimi ise olduğundan kat kat daha pahalı ürünler satılmakta. Festival demişken, haziran ayında Akçakoca’nın ünlü Fındık Festivali yapılmaktadır.

Eğer dilerseniz kent meydanından hediyelik eşya, hatıralık alabilirsiniz. Akçakoca’ya özgü hatıralıklar olsa da başka iller hatta başka ülkelerden gelmiş ürünler de bulunmakta. Fiyatlar ise bizce diğer tatil yerlerine göre biraz fazla. Yalnızca almaya değebilecek farklı olarak fındık kolonyası bulunmakta, hoşunuza giderse o almaya değebilir.

Yol kenarında fındık bahçeleri olan bir yol ile Akçakoca’ya ulaşıyoruz. Peki bu kadar fındık ağacı var ama fındığı nereden alabiliriz? Eğer dilerseniz fındık dükkanlarından uygun fiyata bulursanız alabilirsiniz. Ya da Akçakoca’nın girişindeki Çuhallı’da cuma günleri kurulan köylü pazarına gelebilirsiniz. Bu pazarda daha sabah bizzat köylülerin bahçesinden toplanmış meyve-sebzeyi büyük şehirlere yakın fiyatlara alabilirsiniz. Hepsi çok özenli ve taptaze ayrıca köylüler de oldukça yardımsever. Eğer mevsimi ise pazara fındık getirmiş köylülerden fındık alabilirsiniz. Yapraklı fındıkların kilosu 10 TL, yalnızca 2-3 yerde bulunan yapraklarından ayrılmış fındığın kilosunu ise biz 17 TL’ye aldık ve çok beğendik, sizlere de fazlasıyla öneririz.

Şevval ARLI
Öğrenci