Sabah ritüeli olarak Gaziantep’te yediklerimi yakmak için tekrar yürüdüm ve müzeler bölgesine geldim. Gaziantep müze sayısı ve çeşitliliği neredeyse 1 yıl önce yazdığım Roma yazımda belirttiğim gibi Türkiye ortalamasının çok üstünde. Hem tarihi müzeler hem de turizmi geliştirmek için açılan müzeler hoşça vakit geçirmemi sağlıyor.

Gaziantep Kalesi

Oyun ve oyuncak müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Hamam müzesi, Atatürk Anı müzesi, Devri Alem Para müzesi ilk anda sayabildiklerimden bazıları.

Öncelikle belirteyim. Müzeler Zeugma hariç öğrencilere ÜCRETSİZ, yetişkinlere de 2 lira. 

300 yıllık Tavşan Oyuncak

Kısa kısa müzelerden bahsedersem Oyun ve oyuncak müzesi en eskisi 300 yıllık olan oyuncakların olduğu bir müze. Oyuncakların çoğu yurt dışından gelmiş. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, İngiltere, Almanya, Çin. O dönemde bile hayal güçlerinin fazla olduğunu anladım. Özellikle Alman oyuncakları fazlasıyla iyiydi.

Saçları gerçek Bebek

Almanya’dan gelen bu oyuncak bebeğin saçları Gerçek İnsan Saçı imiş. Özelliği de Savaş zamanı ekonomisi ve fabrikaları duran Almanlar saçlarını değerlendirmeleri ve insanların saçlarını satıp para kazanmaya çalışmalarıymış.

Kadın Hamamı

Hamam müzesi geleneksel Türk halkı, Saray çevresi, gayrimüslimlerin hamam kültürlerini anlatıyor. İçinde lohusaların, kadınların, damatların hamamı nasıl kullandıklarını gösteren bölümler var.

Gaziantep Sofrası, Misafir Ağırlama

Emine Göğüş Mutfak Müzesi; GaziAntep yemeklerini, sofra kültürünü, misafir ağırlamayı gösteren bölümler içeriyor. Eski yemek eşyaları, kazanlar, küpler, depolama araçları müzede yer alıyor.

Atatürk’ün Gaziantep’teki Karyolası
Atatürk’ün Nüfus Cüzdanı, Gaziantep’e Özel

Atatürk Anı Müzesi; Atatürk ve Gaziantep’in yollarının kesişimini ele almış. Atatürk’ün Gaziantep siciline kayıtlı olarak aldığı kimliği, Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlığına verdiği değer müzede işlenmiş. Atatürk’ün burada kullandığı eşyalar, uyuduğu karyola burada sergileniyor ve görülmeye değer.

Kavanoz kavanoz Paralar

Devri Alem Para Müzesi, tüm dünya ülkelerinin paralarının sergilendiği, sahibinin de çok eğlenceli olduğu bir yer. Kavanoz kavanoz paralar, dallarında paraların olduğu para ağacı, paralarla turşuların kurulduğu bir yer burası.

Para Ağacı

Sahibi, bu koleksiyonu satmak için milyonlarca lira teklif edildiğini ve satmadığını, satmayacağını söylüyor. Ek olarak da gezici olarak başka şehirlerde de müzeler kurmayı düşündüğünü söyledi. Çünkü elinde onlarca müze dolduracak kadar malzeme varmış.

Şehir merkezindeki müzelerden sonra biraz uzaktaki Zeugma Mozaik Müzesi anılarımı anlattığım yazım çok yakında!