Assos Antik Kenti, tarihi Milattan Önce 6. yüzyıla kadar giden bir kent. Çanakkale sınırları içinde kalan Assos, 1 en fazla 2 günde gezilecek bir yer. Antik kent kalıntıları, çarşısı, oteller bölgesi gibi bölümlere ayrılmış Assos/Behramkale bölgesi.

https://www.instagram.com/p/BzsZuzkBNRw/
Assos Antik Kenti’nden deniz

Öncelikle Assos’ta denize girilir mi sorusuna cevap vermek istiyorum. Antik Liman bölgesinde (Antik kenti izleyen olun sonunda yer alıyor) ufak bir plaj ve iskele var. Burada deniz epey taşlı, deniz ayakkabısı olmadan kesinlikle girmeyi önermiyorum. Hatta kumlu denize alışkın olanların girmesinin de çok zor olduğunu düşünüyorum. Taşlar çok sık olduğu için keyif almayı engelliyor.

https://www.instagram.com/p/BzsZeBjBjxO/
meclis binası

Assos Antik Kenti’ne geri dönüp gezmeye başlayalım. Şu anda Antik Tiyatro ve Nekropolis (Mezarlık) bölgesinde restorasyon çalışması var. Antik Tiyatro’nun manzarası mükemmel. Tam karşınızda Midilli Adası’nı görebiliyorsunuz. Tiyatro Amfi Tiyatro olarak da geçiyor ve bu özelliğiyle sahnede olan ses en üst bölüme rahatlıkla iletiliyor.

https://www.instagram.com/p/BzsZRrzBvZE/

Tiyatro, Agora (meydan), meclis binası, Stoalar (eğitim yerleri), Athena Tapınağı, Surlar, Nekropol kentin içinde yer alan bölümler. Yürüyerek, dağ bayır çıkarak antik kentin altını üstünü getirdim, yaz mevsiminde biraz yorucu olsa da antik kentleri gezmek bence çok keyifli. Hem eski insanların yaşamını görebiliyorum hem de şu anki yaşayışımızla karşılaştırabiliyorum.

https://www.instagram.com/p/BzsZobAhqie/

Assos’ta Athena Tapınağı kapısına giderken yöresel ürünlerin, otellerin olduğu bir yoldan geçtim. Burada Osmanlı Padişahı Murat Hüdavendigar Camisi yer alıyor. 14. yüzyılda yapılmış bu cami. Cami çevresinde dondurmacılar, antikacılar, sanat atölyeleri ve yörüklerin tezgahları yer alıyor. Buraya özel sabunlar, hediyelik eşyalar, yiyecekler satılıyor.

cami

Assos Antik Kenti’nde şu an Tiyatro ve Nekropolis bölümlerine giriş Ücretsiz, restorasyon çalışmaları devam ediyor. Athena Tapınağı’nın olduğu tepe bölümüne giriş yetişkinler için 15 TL, çocuklara ücretsiz.

Assos bölgesinden çıkınca 600 metre ileride Murat Hüdavendigar Köprüsü yer alıyor. Burası kalabalık değil ve bence gözden kaçırılan bir yer. Turistler çarşı ve cami tarafını gezip geri dönüyorlar buraya gelmeden. Bosna’daki Mostar Köprüsü gibi yapılmış, küçük bir köprü burası. Altındaki sudan orduyu geçirmek için yapıldığını düşünüyorum. Özel araba ile hatta yürüyerek 10 dakikada köprüye ulaşılabilir.

Assos’ta dikkatimi çeken güzel bir lezzetten bahsederek yazımı bitiriyorum. Camiye giderkenki yolun üstünde yer alan Zeus Dondurma diğer dondurmacılardan farklı olarak Otlardan dondurma üretiyor. Nane, lavanta, ısırgan, zencefil, gül bu çeşitlerden bazıları. Farklı tat denemek isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken bir yer ve dondurmanın topu da 3 TL. Bu bölge için uygun bir fiyat olduğunu düşünüyorum.