Selanik gezimize tabii ki ilk olarak Atamızın evi ve yanındaki Türk konsolosluğunu ziyaret ederek başladık. Buraya öncelikle Türkler sonra da Atamızdan haberdar olan yabancı turistler geliyor. Evdeki eşyalar daha önceden orijinalmiş ancak sonradan eşyaların çalındığı ve Yunan hükümetinin benzerlerini koyarak evin tarihi dokusunu korumaya çalıştığını öğrendik. Evin dışında Türkçe anlayan esnaf ile sohbet edebilir, Selanik’i ve Yunanistan’ı hatırlatan hediyelikler alabilir, Türk kahvesi ya da Yunanların milli içeceği Frappe deneyebilir kahvaltı olarak da ortak kültürümüze yakışır şekilde börek yiyebilirsiniz.

 

Atatürk’ün kişisel eşyaları

 

Atatürk’ün evini ziyaret ettikten sonra kendinizi şehrin meydanlarına atıp şehri tanımak için yürüyüş yapmanızı öneririm. Lüks markaların olduğu ve yeme-içme için bol seçeneğin olduğu Aristoteles Meydanı gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Meydanı geçtikten sonra kendinizi kordona atıp deniz havası alarak yürüyüş yaparken bulmanızı öneririm. Kordon boyunda sıra sıra cafe, fast food restoranlarından seçim yapabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken meşhur Frappe içmenizi eğer kahveyi çok seviyorsanız öneriyorum. Çünkü gerçekten sert bir kahve ve içimi de kolay değil, ne kadar şeker atarsanız atın buzlu bir kahve olduğu için fayda etmiyor.

Aristoteles Meydanı

 

Selanik’te caddelerde yürürseniz Galerius Kemeri ve eski Osmanlı camisini görebilirsiniz. Kordona indiğinizde şehrin sembolü Beyaz Kuleyi ne kadar uzakta olursanız olun görebileceksiniz. Şehre yukarıdan bakmak istiyor ve gücünüz, kondisyonunuz yerindeyse çıkmanızı öneririm ancak 2-3 euro gibi bir ücreti  olduğunu söylemeden geçmeyelim.

 

 

Burada da bir Aya Sofya kilisesi bulunuyor ve 1988den beri Unesco’nun koruması altında, buraya tarihine aykırı olan hiçbir değişiklik yapılmamış, eski haliyle korunmuş restore edilirken.

Şehrin en önemli ve turistik meydanı olarak Aristoteles meydanına biraz daha yer ayırmak istiyorum. Burası oldukça uzun, ferah çeşitli toplantıların, etkinliklerin yapıldığı bir meydan bizim Taksim meydanı olarak düşünebilirsiniz. Meydanın ortasında ileri bakarak denizi görebilir, yolunuzu kaybetmeden dolaşabilirsiniz. Meydanda çeşitli sokak satıcıları, pazarlar, sergiler görebilirsiniz; burada şansınız varsa bir mitinge denk gelebilirsiniz. Şerin en önemli bölgesi olduğu ve iş merkezleri yoğun olduğu için hem turistler hem de yerel halk burada toplanmaktadır.

Galerius Kemeri

Selanik’te yeme içme olarak bizim dönerimiz olan Gyros deneyebilir, Frappe içebilirsiniz. Fiyatların 3 eurodan başladığını ve makul olduğunu söyleyebilirim. Selanik’te 1 günden fazla kalmanın gerekli olmadığı kanaatinde olduğumu da unutmadan söyleyerek yazımı tamamlıyorum.

 

Selanik’ten sonraki durağımız Pompei yazım için tıklayınız.